středa 13. prosince 2017

Vítek

Víťova nevysoká podsaditá postava, plnovous a dlouhé vlasy s ofinou ve stylu Hanky Zagorové, působila jako balvan překážející v cestě. Šutrák přívětivě zarostlý mechem, jenž se nedal jen tak minout. Přesto nám trvalo několik semestrů, než jsme se potkali. Tedy nemyslím tím, že bychom se v těch třech čtyřech zásadních ústeckých hospodách mohli minout. To šlo opravdu těžko. Jak minout dýmajícího trolla na zahrádce přeslavné hospody Hnáta? Lehký úsměv na tváři, ve žlutých prstech věčná startka, a v druhé ruce rozložené jednohlavé karty. Myslím, že tak jsme se i seznámili. Že chyběl jeden do čtyřky. Já sice nikdy nebyl ani zdaleka excelentní mariášník, ale ve čtyřce se dalo většinou s někým svézt, takže má prohra málokdy přesáhla pět korun československých.

Vítek byl naopak mariášník skvělý! Vlastně si mariášem přivydělával na útratu. Ono vyhrát osm kaček, to bylo na jedny startky a teplou sekanou s lutenicí! Víťa vůbec vynikal v důležitých oblastech života. Například byl výborným rybářem. I tím si dokázal přivydělat. Obrážel rybářské soutěže po celé republice a výhry okamžitě zpeněžoval. Někdy také přivezl hromadu pstruhů. To jsme se pak slezli ve druhém patře vaňovské koleje, Vítek smažil na elektrickém vařiči a za odměnu rozděloval upražené ocásky a ploutve. Samozřejmě se to neobešlo bez batohu lahváčů, pro které autobusem patnáctkou sjeli dva dobrovolníci ke stánku na starém autobusáku za obchoďákem Labe.

Nejvíce nás asi sblížila příprava na děkanát ze čtyřsemestrální matematické analýzy (děkanát = čtvrtý a poslední zkušební termín, který musel schválit děkan fakulty). Análu přednášel a zkoušel tehdy pouhý asistent dr. Zdráhal. Byl horší než španělští interbrigadisté – přes něj prošel opravdu málokdo. Pro studium jsme s Víťou zvolili skvělé místo – nastěhovali jsme se ke kamarádovi do Starých splavů. Vítek tam celé prázdniny půjčoval loďky patřící komunálnímu podniku Doksy. Účetnictví se vedlo ve školním sešitě, takže za nepřipsanou zápůjční hodinu byla čtyři piva. Kelímkáče jsme vozily ze stánku na hlavní pláži na skládačce, která měla vzadu drátěný košík, kam se jako na potvoru vešly právě ty čtyři kelímky. Netuším, jestli jsem v těch dnech vůbec otevřel učebnici od Gillmana a Mc Dowella. V každém případě jsem v čase, kdy jsem neseděl v pokladně půjčovny loděk, vybudoval na břehu jezera jednoduchou udírnu. Vítek nalovil ryby, i úhoře jsme měli!, a už se z udírny kouřilo. Tu zkoušku jsem nakonec udělal, i Víťa, ale nebylo to zásluhou mastných prstů a voskovaných kelímků. Spíše jednoho mejdanu, kde jsem se s dr. Zdráhalem slušně opil, takže ještě než mě vyhodil od zkoušky, což by znamenalo opakování celého ročníku, nechal mě vysvětlit možná řešení binomických rovnic, což jsem se večer před zkouškou naštěstí naučil.

V těch letech jsem zdaleka netušil, že Vítek je také vynálezcem ekonomické teorie, která jednou ovládne Evropu. Víťovu teorii cyklického dluhu dnes využívají všechny socialistické vlády světa. Věčná žízeň a hluboká kapsa jej donutily lepit jeden dluh dluhem dalším. Ovšem bylo mu tak líto zbavit se najednou všech vypůjčených peněz, že vždy se snažil půjčit si o něco více. Jak tvrdil – aby z toho koloběhu taky něco měl. Měl svou teorii promyšlenou do detailu. Ovšem šedá je teorie, zelený strom života, jak se posléze ukázalo.

Vítka nakonec vyhodili odevšad. Nejdříve z koleje, takže jsme v jeho privátu na Hvězdě zorganizovali pár nádherných mejdanů, ale taky jsme dokázali celou noc prokecat nad lakovanou krabičkou, do které se vešla právě dvě balení startek. Ráno jsem se sice bál zakašlat, aby mě neopustily plíce, ale v hlavě jsem měl naštosováno mraky zásadních myšlenek. Vlasatý Víťa vylétl i od státnic. Prý mu vedoucí katedry řekl, že si to může za rok zopakovat, ale ať přijde ostříhaný… Tím se naše cesty rozešly. Vítek opakoval pátý ročník, zatímco já na consulu ťukal letové rozkazy pátého stíhacího leteckého pluku v Líních u Plzně.

Pár let po přelomu tisíciletí jsem kráčel Jindřišskou ulicí na zasloužený oběd. Vtom jsem zaslechl oslovení v té době a v tom místě zcela nepravděpodobné – slabé zavolání: „Fotr!“. Tak mi říkalo jen pár lidí v dobách mých studií již dávno prachem zavátých. Sice jsem se otočil, ale nic podezřele známého jsem nezaregistroval. Už jsem se chtěl znovu rozejít, když se oslovení ozvalo znovu, z úst pár metrů ode mne postávajícího cizince. Museli jsme se těsně minout, ale že je to Vítek, jsem poznal až podle jeho typického pohledu. Žádný plnovous, ani mařena do půli zad. Samozřejmě, že jsme skončili v hospodě, ale žádné bujaré shledání to nebylo. Víťa byl zamlklý a pomalu ze sebe soukal svůj příběh. Byl jedním z těch, kteří neustáli rozlet raných devadesátých. Od jiných jsem se posléze dozvěděl, že totálně selhala jeho metoda cyklického dluhu a třeba zakoupení služebního vozu pro vlastní potřebu z dotací na provoz soukromé školy nebyl ten nejlepší nápad. Vítek mě detailů ušetřil, skoro šeptem, zakřiknutě vyprávěl až o důsledku - několika letech strávených ve vězení. Poslouchal jsem ho se spadlou bradou, jak jsem se snažil představit si ten supící kámen za mřížemi.

S Vítkem jsem se už nikdy nepotkal, mariáš jsem nehrál ani nepamatuji, a jeho skorodětskou čtyřkovou verzi už vůbec ne. Obávám se, že žluté startky bez filtru se už léta nevyrábějí, říčanské kladivo panák za 1,90 Kčs bych asi nepolkl. Jen čas od času mi někde tam vzadu zašimrá vzpomínka na ty roky, na ty lidi, na ty příběhy… Jo, a taky si někdy koupím u nás lutenici ve skle, v tom krámě, co mají zboží na paletách dovezené z Němec těsně před expirací.

Ale i to je jen šestej odvar té pradávné síly, o jejichž rytířích se vypráví jen v málo pravděpodobných bájích…



Praha, 13.12.2017

Žádné komentáře:

Okomentovat