pondělí 5. května 2014

Strejda Vojta

        Při rozšiřování kuchyňky v roubence na Růžové na sebe strýc Vojtěch s mým otcem v jednu chvíli řvali tak strašně, že se přišel podívat starostlivý soused, aby zakročil při případné rvačce na nože. Našel oba výtečníky v družné zábavě u čerstvě natočeného piva z dovezené půlky (tehdy se v Děčíně vařil Kapitán, tuším jedenáctka). Ani Vojta, ani táta nechápal, co že to souseda tak strašně vyděsilo!
        Kam mi rozum sahá, tak si pamatuji, že vždycky jsem se na příjezd strejdy Vojty těšil. I když jsem všem jeho sprostým fórům (zpočátku) nerozuměl. Ale jeho věčný optimismus a neskutečná hlasitost ve stylu strýce Pepina, nevyčerpatelná zásoba historek strojníka a zároveň kuchaře na lodích čepsla (tedy ČSPLO – Československé plavby labsko-oderské) a nenapodobitelný slovní projev, kdy myšlenka pořád a neustále předbíhala příliš pomalou pusu, tím vším vždy vyplnil veškerý dosažitelný prostor. I moje máma, která by jindy nasadila strohý učitelský výraz s prvním otevřeným lahváčem, byla rozesmátá, leč ve střehu, čeho se od Vojtěcha naděje tentokrát. O tátovi netřeba mluvit, Vojta byl ideálním parťákem pro bohatýrské popíjení piva i k mariáši, ideálním protivníkem k furiantskému přebíjení se historkami s neuvěřitelnými pointami, a hlavně ideálním parťákem k práci. Oba byli, a Vojta stále je, neuvěřitelně šikovní a pracovití. Hlavně se optimálně doplňovali – táta miloval práci s dřevem, a na výsledku to bylo sakra znát. Vojta jako strojník měl na všechno ten správný grif, ke všemu se uměl postavit, vždy vyhrabal potřebnou součástku nebo speciální nástroj, o němž jsem byl často přesvědčen, že je jediným exemplářem v socialistickém táboře.
         Na rozdíl od ostatních dospělých návštěv, které mne jako kluka absolutně přehlížely, pro Vojtu jsem byl od raného dětství rovnocenným partnerem. Mámě se jen protáčely panenky, když mě zavilý sparťan Vojta posílal s „mou“ Duklou do hajzlu (nikdy jsem nebyl nějakým fanouškem, ale už jako předškoláka mne táta bral na žatecký stadion Flora, kde své mače sváděl vojenský, tehdy divizní oddíl VTJ Dukla Žatec – a já vždy vše dělal po tátovi, takže jsem začal vlastně omylem fandit Dukle, a až v pubertě jsem zjistil, že táta je neprojevující se utajený sparťan). Vojta měl trpělivost hrát se mnou stolní fotbal, který přivezl z Hamburku a pár let nechal u nás na chalupě. Vojta přivezl vysílačky, aby naše výpravy po Krušných horách byly ještě napínavější. Vojta se mnou místo vysedávání v horském hotelu Klínovec závodil na plastových bobech, pověstných pekáčích. A taky mi od něj přišel první balík v životě – Vojtěch si dal tu práci, aby jej zaplnil výstřižky o úspěších Sparty a neúspěších Dukly. Přidal oplatky Dukla s potrhaným obalem, a bonbony Sparta s mašlí. A samozřejmě navýsost urážlivý průvodní dopis – jak mne mrzí, že jako malého kluka mne nenapadlo si jej schovat!
        Kdysi mě na Berounce navštívili kluci ze Žatce. Přijeli na půjčených kolech od Jima. Vojtěch byl zrovna u nás na chatě na návštěvě, a když viděl máničky Blechu a Bodláka na kolech, během chvilky zorganizoval cyklistický výlet kolem Berounky (se záchytnými body v hostincích Višňová, Aljaška, hotelu Roztoky, U Jezzu, U Dvořáků, v rekreačním zařízení Ludmila, a nakonec v hospodě na Branově). Kluci moc nechápali, proč by měli trávit čas s mým otcem a strýcem. Ale pak nestačili valit oči. Začala standardní eskapáda slov, permanentní průběžné překřikování doprovázené těmi nejsprostšími nadávkami. Kluci nejdříve nechápali a pak už se jen chechtali.
        Tak to totiž bylo i s tím řvaním tehdy na Růžové – Vojta byl jeden z mála, který si nenechal líbit tátovu cholerickou povahu. A tak když otec začal řvát, Vojta řval o to více. Tím se jejich komunikace dostávala do šílené spirály. A Vojta opravdu někdy vyhrál, což tedy byla zcela unikátní situace. V okamžiku, kdy bylo rozhodnuto, oba rázem zapomněli na předchozí spor a byli zase nejlepší kamarádi. Jo, a nesmím zapomenout na druhý, mnohem důležitější rys jejich komunikace, který se projevoval především při práci. Oba byli naladěni na společnou notu, a tak se nemuseli moc domlouvat. Jak sehraný chirurgický tým, kdy instrumentářka rozumem i citem přesně odhadne, který nástroj je třeba podat. Byla radost se na otcovu a Vojtěchovu spolupráci dívat. Pověstná je otcova žádost na Vojtovu adresu: „Dojdi tam a přines to“. Náhodou přítomný kibic se díval za odcházejícím Vojtěchem a volal – jak víš, kam máš jít a co máš přinést? Vojta se přes rameno otočil a houkl: „To je naše tajemství“!
        To tajemství spočívalo ve velkém klukovském kamarádství. V kamarádství, které jsem odhalil už jako malej kluk a rád jsem se v jeho dosahu vyhříval. Nedivil jsem se, že když se Vojta vrátil z delšího pracovního pobytu v Hamburku a přijel naposledy za tátou na chatu, objali se a měli slzy v očích. Oba už tušili, že je to všechno v prdeli.

    Říká se, že pes a dítě pozná dobrého člověka. Můj synek vykazuje až asociální rysy, vyhýbá se jakémukoliv kontaktu s neznámými lidmi. Když jsme přijeli na Růžovou, těžce nemocný Vojtěch si Matěje získal během několika minut. A na poslední návštěvě nám vyrazila dech naše malinká Adélka. Dodnes se s ní musí po probuzení zacházet jak se starým sejrem, nejlépe je pomalu se probouzet na mámině rameni. Tehdy se probudila vzápětí po příjezdu na Růžovou. V duchu jsem prosil, ať hlavně nezačne hned brečet. Jenže ona udělala pár kroků směrem k Vojtovi a zcela samozřejmě se jím nechala vzít na ruku… Sakra, proč bych se tomu u Vojty divil?!

Psáno v Praze 5.5.2014, ale hlavně zažito v Žatci, Děčíně, Horní Halži, na Růžové a Rozvědčíku v posledních více než čtyřiceti letech.

Žádné komentáře:

Okomentovat