pondělí 11. srpna 2014

84. Jiráskův Hronov - zpráva čtvrtá - o Tritonu!

     Davidův Triton! Nezbytná součást Jiráskových Hronovů, bájné místo, které s ostychem a podvědomou úctou navštěvují ti, kteří jej doposud znali jen z vyprávění. Několik set lidí ve více méně soustředných kruzích kolem starodávného okénka malebné roubenky. Tento dav zaplňuje nejenom vlastní tritonskou rustikální zahrádku, nejen zdupaný prostor před vchodem do tohoto doupěte všech myslitelných hříchů, ale rozlévá se po přilehlé asfaltce, aby posléze pokryl trávník Freiwaldova náměstí skupinkami mladých lidí soustředěných kolem světýlek svíček. Nezbytné kytary, ale i housle či klarinet, lahve průběžně doplňované vínem z okénka dřevěnice Davidovými rusalkami, které se s počtem vypitých dvoudecek modrého portugalu stávají krásnějšími a krásnějšími.
    Příchod Gerontův nezpůsobí žádný rozruch – příliš stár na to, aby si jej žádoucí seminaristky všimly, příliš mlád na to, aby mu uvolnily místo. Čas od času zabere osvědčená metoda: „To je dobře, že jste tady, Žaneto!“,  „Ale já nejsem Žaneta, já jsem Marcela!“, „To je jedno, hlavně, že jste tady!“… V lepším případě následuje úsměv. Ke Gerontovu zděšení letos dokonce jeden pokus o seznámení (Žaneta se představila jako Klárka – sic!!).
    Naštěstí se naše malá společnost dávných účastníků stěhuje do Tritonu až po půlnoci, v krvi dost bublinek z vypitých brutů, takže zas až tak moc nevadí, že se skupinka záhy rozpadne na hudbymilovnou Gerontovu ženu, jež se vmísí mezi zpěvavé koloušky, a na dvojici talentovaného Dramatika a Madony, shánějící se po papírkách.
    Díky dávné Dramatikově účasti v mnoha seminářích se čas od času spřede rozhovor s jeho známými. Příjemné intelektuální osvěžení v popůlnoční době. I tehdy se mladé seminaristky protahují davem polooděné, aby svým miláčkům donesly další láhev vína ze seznamu, na kterém s blížícím se koncem festivalu přibývají modré puntíky u došlých zásob.
    Také poslední večer přistupují k Dramatikovi známí a přátelé. Jedna z dívek konečně Gerontovi tyká! Jaká radost v zakaleném zraku! Dívka se zarazí, očekávajíc ironii. Ovšem Geront rychle vysvětluje, že má opravdu upřímnou radost. Gerontova žena dodává, že je to pravda, že jinak už musí Gerontovi mladá děvčata nadhánět. Dívka se zasměje a dí: „Tak to se máš super, Geronte, když se o tebe dcera takhle stará….“. Načež Geront upadá do těžké deprese…

Tak ještě sklínka peckovice s Davidem u okénka a nezbytné sliby o setkání příštího roku.
Třeba dorazí i Žaneta!

 Hronov – Praha 11.8.2014

Žádné komentáře:

Okomentovat