neděle 8. prosince 2013

Na tunelu Blána se ode dneška nefachá...

       Tak máme novou, řekl bych pražsko - olomouckou atrakci. Prý budeme zasypávat tunel Blanka! Tuhle blbost jsem slyšel od svéprávného člověka zastávajícího docela dost odpovědnou funkci v jisté finanční instituci. Když jsem skrze svůj smích zaregistroval udivený pohled, pochopil jsem, že to s tím zasypáváním myslí vážně. Tak jsem se zeptal, jak konkrétně si to zasypávání představuje - jestli se někde u Suchdola vyhrabe povrchový důl na hlínu, a ta se bude několik let vozit tam, odkud byla před tím několik let odvážena? Nebo že by všichni ti zoufalci, co jsou proti všem tunelům a vůbec tak ňák proti všemu, co zavání změnou, že by udělali čínský řetěz a tu hlínu by si od Suchdola podávali v ošatkách. Pravdou je, že by to mohlo snížit míru nezaměstnanosti. I když spíše na Ukrajině, než v českých zemích. Pražáci jsou líní, a Moraváci spolu s bratry Slováky těžko opustí všechna ta teplá místa ve skleněných pankráckých a karlínských palácích, která v posledních letech s těžkým despektem k metropoli zaplnili (přičemž je třeba dychtivě konstatovat, že Slovenky jednoznačně zvyšují koeficient krásy nejen na Brumlovce či v Sokolovské!).
        Hanáci dobyli i pražský magistrát. Ten usměvavý chlapec v křesle primátora snad plní nějaké zadání Moravské národní strany, jinak to není možné. V každém případě s hanáckou přímočarostí (a ne že mne nařknete, že tím myslím jistou mentální jednoduchost) řeší mnohaletý problém s prostou selskou rázností. Nevyrostlo? Zasejeme znovu, vyroste příští rok! Ten punč platím já!! Jenže blbí betonáři z Metrostavu tento Stroupežnického model nechápou! No bodejť, viděli jste někdy nějakého stavaře v Národním? Možná holky z kanceláří, pokud to zaplatí odbory. A tak místo toho, aby se lodivodi firmy sídlící u nás za rohem v bývalém libeňském ghetu, chvíli přetahovali, aspoň tak dlouho, než synek z Holomóca nasbírá nějaké voličské bodíky, začnou organizovat zakonzervování stavby, vypovídají smlouvy se subdodavateli, a jak by řekl táta pracujícího lidu Falbr, stovky živitelů rodin se chystá na pracák.
        Je to pár dnů, co všechny celoplošné noviny otiskly na titulních stranách zcela dechberoucí informaci - představte si, že v evidenci faktur odboru investičního a odboru výstavby (netvrdím, že si ty názvy magistrátních odborů pamatuji přesně) je u části stavby za několik set milionů rozdíl přes osmdesát tisíc korun! No, netřeba se zlobit na novináře, jsou to mládenci začasté nevzdělaní (v řadě případů taktéž nevzdělatelní). Takže objasnit jim rozdíl mezi evidencí, kam zapisuje ty stohy faktur nějaká brigádnice z katedry genderových studií, a jednotnou účetní osnovou, je marná snaha. Přes osmdesátitisícový rozdíl udělal dodavatel i v naše bytovém domě při sanaci popraskaných podlah v podzemních garážích. A to byla stavba jen za necelé čtyři miliony!
        Od jiného kolegy jsem včera vyslechl další zajímavý názor - když on ten Metrostav si "říká" o další a další peníze! Takže je dobře, že jim někdo zatne tipec. Je to zvláštní - není to tak dávno, co se ten samý kolega rozčiloval kvůli žalobám na bankovní poplatky - "to si ti lidé myslí, že banky jsou nějakej člověk v tísni??". Já si myslím, že zaprvé někdo tomu Metrostavu ty peníze vyplácí - nejspíše na základě nějakého výkazu prací, objemu spotřebovaného betonu, subdodávek, hodnotě práce betonářů, tesařů... Za druhé nepředpokládám, že hodnocení oprávněnosti ceny dodávky dělá nějaký referent z náměstí primátora vacka soudruha! Na to bude mít magistrát jistě něco jako stavební dohled. Jestli existuje podezření, že se třeba dohled s dodavatelem šábnul, tak šup s udáním k čacké policii! A za třetí - Metrostav je akciovou společnosti, tedy obchodní společností zřízenou podle stále platného obchodního zákoníku, a ta je zřizována za účelem tvorby zisku. Takže představa našeho mladého primátora, že Metrostav se sám od sebe zřekne nějakých stamilionových úhrad, je velice blbá! Protože potom by kdokoliv mohl na manažery Metrostavu podat trestní oznámení pro pochybení při správě cizího majetku.
       Jo, no jasně, ještě je tu ta lapálie s od počátku neplatnou smlouvou! Čekal jsem nějaký zdrcující právní rozbor. Prostě BOMBU! Jenže ono jde o to, že (prý) smlouva nebyla schválena Radou hlavního města. To je vážná výhrada, a dokonce ji nevyvrací ani argument, že po celá ta léta zastupitelstvo schvalovalo rozpočet s přímo určenými investičními prostředky na Blánu. A to dokonce i na její dostavbu v příštím roce! Což je pikantní detail - že by si pan primátor tou neplatností nebyl zase až tak jistej? Jenže to údajné pochybení je jinde - ve výkladu ustanovení zákona o nutnosti schválení smlouvy Radou hlavního města. Jenže - čtyři právníci, sedm právních stanovisek. Musí rada schválit konečné znění jistě mnohastránkové odborné smlouvy (bude toho určitě slušnej štos papírů), nebo stačí schválit dodavatele, popřípadě rámcové podmínky - cenu, termíny... A od toho ostatního je určitě na magistrátu nějaký právní, stavební, rozvojový, investiční... odbor. A v těch odborech sedí lidé, kteří jsou za svou práci, tedy i za přípravu konkrétního znění smlouvy, placeni. Nebo se my, obyvatelé Stolice, máme spolehnout na právní a stavařské znalosti tu architekta, tu terénního psychologa, tu porodníka, tu sociálního geografa? Opravdu?
       Je zvláštní, že Hudeček se zkušeností s nesmyslným trestním oznámením za opencard, se pouští do tak vysoké hry patriotů, na kterou prostě nemá, a kterou nemůže vyhrát! Opravdu si synek z Holomóca myslí, že je reálné, aby Metrostav vrátil nějaké ty miliardy? Kdo že to zaplatí těch 200 mega měsíčně za zakonzervování tunelu? Metrostav těžko. Z našich daní to zatavíme! Jak je to s tou odpovědnou správou svěřených prostředků?
       A já další dva roky budu přejíždět Prahu z východu na západ přes Malostranské náměstí...

Praha, 7.12.2013
      

Žádné komentáře:

Okomentovat