úterý 1. prosince 2015

Nazí Hamleti na Zábradlí, aneb moudí kam se podíváš!

Můj dobrý kamarád, intelektuál Josef, si čas od času neodpustí připomenout mi svůj lehce odtažitý postoj k divadlu. To se ví, že mi tím dává sežrat, že nečtu ty správné knihy a že kladný vztah k divadlu mě řadí hodně blízko k intelektuálnímu dnu, někam do sousedství nováckých diváků či čtenářů Blesku. To připomenutí je vždy stejné – Josef suchým hlasem ocituje Ladislava Klímu, který v kategorizaci umění ocenil divadlo touto větou: „Divadlo je pak ze všech druhů umění to nejhorší – lidé se tu pitvoří jako opice!“
Při sledování úžasného představení osvědčeného tria Mikulášek – Viceníková – Cpin „Hamleti“ v divadle Na zábradlí mě tato věta několikrát napadla. To „pitvoření“ bylo sežvýkáno ironicky, láskyplně, sarkasticky, odtažitě, ponořeně i s odstupem… Hlavně však napínavě a v dech beroucím podání! Možná by mé povídání o tomto představení mohlo Klímovou větou začít i skončit! Jen bych ještě vyjmenoval všechny herce. Jako se integrální přilba dotažením výplně stane součástí hlavy, tak Jana Plodková, Petr Čtvrtníček, Jiří Vyorálek, Jan Hájek, Jakub Žáček, Ivan Lupták a Václav Vašák pevně obalili Mikuláškův záměr předvést to opičí pitvoření se vším všudy – s odkazem na nuly a jedničky, ve které se promění novácké herectví, až po vysvléknutí herce ve smyslu obrazném i fyzickém. A pak bych ještě několikrát napsal – Jana Plodková! Jana Plodková! …. Její herectví, ale nepřehrávání, její výkon, ale podřízení se záměru, její krása, ale i sesutí se v sebeironickou stařeckou ošklivost, to vše je velkolepým zážitkem!


Co víc psát o Hamletech? Zábradlí drží nasazené tempo i laťku. Kdo máte rádi herectví na dřeň bez pomrkávání do publika, kdo si chcete užít divadlo, ve kterém jeden slyší na druhého, kdo se chcete potkat s úžasným světem za zrcadlem, ale přitom reálném a na dosah ruky, pospíchejte na Zábradlí! Jak dlouho tenhle zázrak může trvat?

Praha, 1.12.2015
P.S. Užil jsem si nahého Vyorálka posledně v Buržoazii ze dvou tří metrů. Tentokrát těch nahých herců bylo k vidění více, včetně Vyorálka. Trochu se bojím, kde tohle může skončit.... :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat