úterý 12. listopadu 2013

Evropě prostě chybí predátor


       Přestože jsem v přírodopisu nepříliš vzdělán, domnívám se, že každý živočišný druh potřebuje svého predátora. Proto se nasazují štiky do rybníka, proto člověk zastupuje predátory při plánovaném odstřelu vysoké zvěře atd. Pokud není živočišný druh vystaven nebezpečí života, dochází na nemoci, degeneraci a nakonec k vymírání. Jsem přesvědčen, že příroda by si poradila i s takovými extrémy, jako jsou třeba australští králíci, jen kdyby k tomu dostala dostatek času.
       Namontovat tento úvod na stav evropské civilizace, to už bude chtít pořádné zjednodušení, takže se přiznávám předem, že pokus o analogické srovnání bude kulhat na obě nohy. Ale nepíši diplomku z historie či sociologie!
       Římská říše si podřezala vlastní větev v okamžiku, kdy krutě podcenila okolní barbarské národy a nahlížela na ně jako na nižší rasu. Dokud bojovala o přežití s Kartágem, rozšiřovala své území s cílem zajistit si pravidelný přísun potravin a dostatek otroků, vzkvétala a bohatla. Úpadek přišel s touhou uchránit pohodlný život ve spojení s neochotou za něj bojovat. Pro středověkou Evropu bylo velkým tématem osvobození Božího hrobu. Náklady spojené s vypravením křižáckých výprav musely být obrovské, možná bych to na dnešní poměry přirovnal k projektu hvězdných válek. Tyto náklady musely být pokryty nějakým hospodářským výkonem, který ale posouval Evropu kupředu v jejím vývoji, a možná byl i jednou z příčin eskalace námořních objevů na úsvitu novověku. To ale Evropa žila další predátorskou hrozbou – Turkem za humny. Hlavně střední Evropa, která po staletí držela turecké vojsko za Dunajem, se musela hodně otáčet, aby ji musulman neovládl. A skok – čím jiným byl pro Evropu Sovětský svaz? Jednoznačnou hrozbou téměř po celé století. Svobodná část Evropy měla jasné měřítko a srovnání efektivity a účelnosti své politiky. Neřešila problém s baleným či nebaleným pečivem, ale spíše útoky páté kolony sovětského tyranského režimu v podobě protiraketových zoufalců či eurokomunistů mimo jiné souhlasících s okupací Československa zeměmi Varšavské smlouvy.
       Evropě dneška žádný jednoznačný, viditelný, hmatatelný predátor zdánlivě nehrozí. Barbaři jsou až za Malou Asií (kdo by bral vážně hořící pařížská předměstí) a ještě se na ně díváme s notným despektem. Armády jsou přežitkem (a za veškeré zlo může armáda Spojených států, která za Evropu podvakráte tahala kaštany z ohně). Bombardování nazveme humanitárním, protože v mírové Evropě se války štítíme. Relativismus, sociální jistoty, sebestřednost a do nebe volající úroveň sebezahleděnosti nastavují ti, kteří by první měli varovat – politici, novináři, intelektuálské elity, socialisté všemožného ražení. V čele Evropské unie stojí "bývalí" maoisté a zastydlí revolucionáři, kritiku izraelského boje o život vybubnovává na plechový bubínek ikona levého světa s minulostí člena Waffen SS.
       Bazální úrovní, nad kterou se odehrává veškerý ostatní politický život,  je hyperkorektnost, záchrana francouzského státního filmu, podpora polskému rolníkovi, dotace na cokoliv, hlavně na aquaparky a Bolkovu farmu, zvýšení cla na jihoamerické víno, stěhování mezi Bruselem a Štrasburgem, mamutí výdaje na ideologické oteplovací nesmysly, právo na první zaměstnání a základní bankovní účet… Jo, a nesmím zapomenout na zavilý antiamerikanismus (na okraj - kolik keců o blbých Američanech jsem už musel vyslechnout, dříve si pletli Czechoslovakii s Yugoslavii, dnes Czechii s Chechnyou…; zatím jsem v životě narazil jen na dva lidi, kteří byli schopni vyjmenovat více než deset severoamerických států s jejich hlavními městy). Největším nepřítelem Evropy je mrtvá Maggie a živý Klaus, o Orbánovi raději nemluvě, aby na mne zítra nebyl vystaven eurozatykač. Co mi to, sakra, připomíná? Že by hledání vnitřního nepřítele? Když jiné nebezpečí nemůžeme pojmenovat, protože bychom byli nekorektní a nevolitelní…

       Nedávno jsem v jednom článku narazil na tezi, že konec Evropy bude prvním případem, kdy civilizace na nižším stupni vývoje nahradí civilizaci na stupni vyšším. Je tomu opravdu tak? Ohlédneme-li se přes propasti času, uvidíme i horší civilizační konce. Věřil by kterýkoliv Říman tomu, že ti smradlaví, nevzdělaní a hrubí barbaři jednou založí říše, které dobydou ostatní svět? Ano, trvalo jim to bezmála tisíc let, ale až potom, v období rozmachu a relativního dostatku, došlo i na skvělou renesanci a návrat k odkazu antických dob. A co takové říše Aztéků a Inků? Nebyly to kvetoucí říše (no, odhlédněme od lidských živých obětí J), které vyvrátily bandy nemytých a nevzdělaných žoldnéřů? Takže si dovolím tvrdit, že až si Evropa projde svým obdobím zákazu zobrazování lidských bytostí, euroatlantické chápání spravedlnosti založené na římském právu bude zapomenuto a nahrazeno právem šáríja, až se feministické hnutí vrátí do bodu nula nebo spíše do bodu minus burkoidních sto, až bude pracující muž nezvyklým úkazem a bílou vránou, až si šejkové navozí do Evropy dostatek otroků z jižní a jihovýchodní Asie, až mizející ropa donutí oprášit kreativní myšlení z okrajových částí chalífátů, jež někdy v počátku novověku nepochopitelně vymizelo (všimli jste si, že největší vědecký a kulturní přínos arabských národů pochází z dob před 15. stoletím?), až… až… Tak potom, po řádce století temna a lidské bídy, přijde nová renesance, založeny budou nová muzea, aby uchovala to, co zbylo z dávných evropských civilizací, vzniknou humanistická hnutí, žena dojde svého uznání, založena bude nová NASA, ale i nová KGB i CIA…. J
       A pak nějaký badatel najde zapomenutý cloud, a na něm tento canc, a prohlásí mne velkým Burmonádem Vizionářem!! Howgh!

Praha 12.11.2013

Žádné komentáře:

Okomentovat