Povinné chmelové
brigády jsou dávnou minulostí. Já svou první a poslední zažil až na fakultě,
protože jsa z centra světového chmelařství (zapsat za uši!!!), tedy ze
Žatce, nemusel jsem se povinných brigád účastnit. Připadá vám to na hlavu
postavené? Mně taky. Ale údajně to bylo proto, že studenti žateckých středních
škol tvořili jakousi zálohu, která měla být nasazena do bitvy o zelené zlato
v případě zásadních výpadků levné pracovní síly z jiných koutů
republiky. Samozřejmě, že snad jako každý žatečák té doby, jsem si vyzkoušel
ruční česání žateckého raného červeňáku.. Byly to těžce vydřené peníze – na
robotické česáče, co dokázali narvat sedm a více věrtelů denně, jsem prostě
neměl. Nebudu to svádět jen na mou nešikovnost – jsem prostě dost líný, takže
můj výdělek odpovídal vynaloženému úsilí, byl tedy dost mizivý. Jo, jen jednou
to bylo o trochu lepší – pár dní jsme chodili s Alanem česat na výzkumáckou
chmelnici. A tam, jak je zřejmé, nešlo míchat dohromady šišky chmele
z různých klonů chmelových lián. Takže se jako jeden věrtel počítalo
očesání třeba jen pěti lián. Hlavně psychologicky to hrálo velkou roli – lístky
za věrtele přibývaly mnohem rychleji a ještě měl člověk pocit, jak dobrou práci
odvádí…
Ale proč ten sáhodlouhý úvod?
V těch dobách jsem se potkával s řadou lidí, kteří alespoň jednou
strávili několik týdnů na brigádě v chmelařských vesnicích okolo Žatce. Takže když
zjistili, odkud pocházím, hned byla záminka k výronu vzpomínek, protože
chmelové brigády, co si budeme povídat, to byl velkej flám a jeden velkej
hampejz! Skoro každý ovšem nezapomněl do vyprávění vsunout poznámku: „Ale ten
chmelovej smrad, ten se nedal vydržet!“
Vyrůstal jsem v Žatci naštěstí
ještě v době, kdy desítky chmelových skladů rozesetých po městě, hlavně na
Pražském předměstí, plnily svůj účel. Navíc tehdy se ještě sušený chmel
převážel v obrovských chmelových žocích, ještě nenastala doba lisování a
granulování. A tak městem projížděly náklaďáky a traktory s valníky, na
nichž byly žoky naskládány až do nebe. Blížily se k městu po okreskách, pomalu
se sunuly ke známkovně nebo mířily rovnou do chmelových skladů. A tak v ty
týdny pozdního léta a začínajícího podzimu bylo město přikryto duchnou zelené
vůně, pronikavé, neodbytné, ale tak typické a nezaměnitelné. Žádný smrad!! Vůně
domova a dětství, jinošství a líného času, kdy nebylo kam pospíchat.
Bohužel, stará skladiště osiřela, místo
chmele se do piva sypou granule, a za vůní je třeba cestovat ke zdroji, tedy na
česačky a venkovské průmyslové sušičky. A kdo by takovou cestu vážil jen kvůli
několikaminutovému sentimentálnímu dojetí. Jenže když u Růžiček nakloním
půllitr dobře chmeleného piva k nosu a přivoním, znovu se táhnu do kopce
Pod známkovnou, nebo stojím na křižovatce Komeňáku a Obránců míru, saju tu vůni
a zapomínám, že ještě musím v gymplácký šatně od Bédi opsat úkol z matematiky…
Praha, 7.11.2013
Probírám se Tvým blogem a chvílema si připadám jako šmírák, jako že čtu cosi soukromého, něco jako deník. A pak mi dochází, že je to blog, a že je určený ke čtení. A moc hezky ho píšeš. Ale nechci zde sázet komplimenty. Stejně to shodíš. Já tu vůni chmele miluju, stějně tak vůni "vařícího se" piva... A netušil jsem, že by to kdokoliv mohl označit za smrad... Alan
OdpovědětVymazatTa vůně vařícího se piva byl těžký chlebový odér vyváženého uvařeného sladu, tedy vlastně mláta. Bývalo toho plné Podměstí!!
VymazatDíky za pochvalu - nejsi šmírák! Zjistil jsem před několika lety, že mě baví spíše takové "kartinky", než historické studie. Psal jsem si je tak nějak stranou. Ale měl jsem strach, že o ty texty přijdu. Tak jsem hledal místo, kam bych pustil jen nějaký omezený okruh lidí, a kde bych se netrápil nějakými diskusemi pod článkem :-). Takže jsem se vyhnul blogům našich elektronických novin, zvolil blogspot, a ne všechno anoncuji na FCB, a to ještě jenom vybrané skupině lidí. Jsem prostě stále stejně komplikovaně blbej!! :-) Burma