pondělí 4. srpna 2014

84. Jiráskův Hronov - zpráva první


Uprostřed balení a sepisování seznamů neopominutelných věcí a předmětů se chystáme jako každý rok touto dobou vyrazit na severovýchod. Díky hradecké dálnici se už naše putování na Jiráskův Hronov nepodobá tahu sběračů hroznů hněvu z Oklahomy do Kalifornie. Nekonečná jízda po staré hradecké státní bývala k nepřečkání. Dnes jste v Hradci za půl hoďky! A pak už to utíká.
Festival sice začal už pátečním off-představením místních ochotníků. Nejen kvůli rozhovoru s režisérem na webu festivalu mi není moc líto, že tuto inscenaci Čechovových Tří sester neuvidím. Bohužel, jako každý rok ale přicházíme o bloky představení z Otevřeno Kolín a jabloneckého Tanec, tanec… Ne, že by se na prknech Jiráskova divadla odehrávala taneční představení světových parametrů s choreografií na hraně věčnosti…, ale tančí v drtivé většině krásné mladé dívky, tančí hezky, a po únosnou dobu! A mezi pantomimickými etudami se takřka vždy najde něco vtipného. Pamatuji ale i tichá představení, na která bylo lze klásti měřítka dokonalého zážitku a zcela profesionálního provedení v tom nejlepším slova smyslu.

V předchozích letech bych přivítal, že program je chudý na pohádky a vystoupení různých dramaťáků. Leč děti dorůstají, a tak je škoda, že uvidí jen jednu pohádku. S Matějem ještě stihneme rytmikál od již slavného brněnského souboru Ústaf. Zachránit nás mohl doprovodný program – ovšem v parku se odehrají jediné dvě pohádky, a to v pondělí a v úterý od tří odpoledne, což je opět mimo náš skoup. Připočtu-li k tomu, že se mineme i s Ruským kroužkem kladenského VADu, i s rakovnickým monstrpředstavením Šakalích let, napadá mne, zda někdy toto prokletí dramaturgického se netrefování zlomíme. Nejspíš tehdy, až opět budeme přijíždět na celý Hronov.
Na druhou stranu to vypadá, že nejen já, ale i K. stihne úterního Revizora Ty-já-tru Praha. Souboru, jehož loňské Srnky se nám tak líbily. Jsem zvědav na mladoboleslavské Divadýlko na dlani a inscenaci, kterou režírovala věčná porotkyně Kateřina Fixová (což představení dodává jistý bulvární podtext!). Jsem odhodlán přežít Kámen!! Letos to musím dát! Jsem zvědav na Slováky, kteří vždy přivezou něco zajímavého. Tentokrát se předvede Disk Trnava (že bychom konečně srovnali prohranou sázku se slovenským prezidentem AITA/IATA Jožou?).

Zvědav jsem ale také na to, co, jak a kde budeme snídat. Jako stepní požár se rozšířila informace o uzavření tzv. cukrárny za školou, kde nejen náš každý hronovský den začínal. Pro neznalce to může vypadat jako prkotina, ale modří už vědí, že tato změna má rozměr antické tragédie! Snídaně v době Jiráskova Hronova je rituál, znovuzrození a vyladění se na nový den. Součástí tohoto rituálu bývalo nejenom plánování přesunů mezi představeními a snaha zbavit se ranní portugalské pachuti v ústech, ale také komentování úsilí učitelek hotelové školy dosáhnout co nejvyšší míry entropie, populárně tedy řečeno „neuspořádanosti“, chceme-li se vyhnout termínu chaos. To vše je nenávratně pryč i s cukrárnou a přilehlou hotelovkou, o učitelském sboru nemluvě. Ano, zkusíme se překabátit na cukrárnu na křižovatce, ale nevím, fakt nevím… (pro případ nouze vezeme papírové a plastové nádobí a ubrus, abychom mohli diverzovat do ranně opuštěné zahrádky Tritonu a zde pojíst a popít předem zakoupené saláty, šunky, kyselá mléka a primátory…).
A co tedy vlastně dnes večer nanosím do auta? Hlavně Klárou zabalené oblečení na 14 dní (co kdyby celé čtyři dny panovaly průtrže mračen, orkány, písečné bouře, zemětřesení či nálety kobylek – my jsme na vše připraveni!!). K tomu přibydou deštníky, skládací postýlka a golfky (které stejně nebudeme potřebovat), dále bereme kopačák a frisbíčko do parku, desítky nabíječek, bez kterých se naše informační centrála neobejde, redukce na kabelové datové připojení, šachy, abych zabavil Matěje v Čapkárně, strategickou hru Démoni Tokya, abychom v Čapkárně zabavili Jardu, člóbrdo, abychom v parku zabavili Adélku, platební karty, abychom zabavili mne…

Tak, snad už vše dobře dopadne. Zítra načneme náš sedmnáctý ročník, jako vždy, suchým sektem v Čapkárně a přiťuknutím si na Pumpída. Mezi představeními nás naleznete nejčastěji zde. Bacha, kolem půlnoci se přesouváme do Tritonu!

Praha, 4.8.2014

Žádné komentáře:

Okomentovat