pondělí 11. srpna 2014

84. Jiráskův Hronov - zpráva třetí - podoteky a dodatky


    Nejen divadlem jest živ člověk hronovský. Takže stejně, jako každého předchozího roku, jsme nasbírali při letošním ročníku Jiráskova Hronova spoustu mimokulturních dojmů. Voničku zážitků předkládám dále.
    Hlavním a zásadním tématem bylo květnové uzavření hronovské hotelové školy, a s tím související uzavření cvičného pracoviště studentů v cukrárně Za školou. Možná se záhy v revue A2 dočkáme komentáře mé oblíbené recenzentky Aleny Zemančíkové. Obdobně, jako v loňském roce, třeba do tohoto růžového magazínu přispěje úvahou na téma „Jak vláda pravicových stran zničila Hronov, o hotelovce nemluvě!“ (má reakce na loňský článek k dohledání zde na blogu). Je zřejmé, že pro malý Hronov je uzavření střední školy významnou ztrátou! Ovšem kdo v uplynulých letech při stravování v cukrošce obcoval s pedagogickým sborem, tušil, že dny hotelovky jsou sečteny…
    Cukrárnu Za školou jsme nahradili snídaněmi v cukrárně U Kubíčka. Bylo to… no, řekněme dobrodružství. Za školou byla aspoň sranda. Neschopnost pedagogického dozoru byla pověstná, ale s jistou dávkou schovívavosti také zábavná. U Kubíčka zbyla jen únavná zoufalost (snad vyjma vděčnosti za ranní gulášovku). Sobotní výlev jedné z prodavaček: „Už aby ten pitomej Jiráskův Hronov skončil“, jsem doplnil suchým dotazem ve stylu Julie Roberts: „Vy nejspíš nebudete placena procentem z tržby?!“
    Ale zase – je třeba doplnit opačné zkušenosti!! Čapkárna s tradičně milou rodinnou obsluhou byla opět nadužívaným útočištěm. Dcera provozovatele, která o nás spolu se sestrou několik let pečovala, nám přivezla ukázat i svého dvouměsíčního synka, brut byl vychlazen, nabídka jídel opět větší, výborné polévky byly k dostání i ve večerních hodinách, toalety i po těch letech čisté a udržované po celou dobu festivalu. A hlavně – letos jsme mohli sedět i po půlnoci!
     Stejně tak potěšila tradičně dobrá kuchyně na Baště, snaživá Stella, do nočních hodin otevřený stánek s hamburgery na autobusáku, stánky v parku, nedělní prodej v lahůdkách na náměstí atd. Kdo si vzpomene na polomrtvý Hronov ještě před několika lety, liduprázdný park, uzavřené obchody v centru, ale i dřívější averzi domorodců vůči cizákům, musí být potěšen stavem přítomným.
     K podstatné změně došlo letos i v organizaci divadelních představení. Zatímco v minulosti se program rozšiřoval do časných odpoledních hodin, letos bylo zvoleno opačné řešení. První představení začínala až mezi čtvrtou a pátou hodinou, poslední končilo i ve čtvrt na dvanáct. Pro nás neseminaristy to nebyla příjemná změna. Večerní program se zahustil, čas mezi představeními, jindy trávený diskusemi v čapkárně, chyběl. A samozřejmě chyběl večerní čas na přesuny mezi místními nálevnami.
    V hotelu, dříve penzionu Prajzko, našem tradičním útočišti (poté, co jsme před lety opustili privát u Vašinů), nás ovšem čekaly také změny. Provozovatel hotelu se mění, takže naše rezervace na příští rok je sice učiněna, ale uvidíme, uvidíme….

    A co Triton?! To je na samostatné povídání, přece!!!!

Hronov – Praha, 11.8.2014

Žádné komentáře:

Okomentovat