čtvrtek 9. dubna 2015

Pan Vajíčko se chechtá do ksichtu mně, tobě i Babišovi


Kdo aspoň čas od času nahlédne do novin či na zpravodajské servery, těžko si může nevšimnout té ironie na adresu premiéra Sobotky. Či lehce výsměšného tónu, který novináři užívají v okamžiku, kdy se snaží jakoby seriózně popsat premiérovo přešlapování vedle místopředsedy vlády Babiše. Podle politických komentátorů to vypadá, že Babiš si Sobotku namaže na chleba, kdy bude chtít. Podle mne nemastného neslaného Bohouše krutě podceňují.

Z čeho plyne moje přesvědčení? Několik důvodů by se našlo. Například - v Čechách je nebezpečné si hrát na mistra světa amoleta. Na to se rychle dojíždí. Dojel na to superman Václav Druhý, Topol s guľama i  buldozer se sexy mozkem. Kdopak Řepce Babišovi radí držet pózu neomylného vůdce národa československého? To musí být poradce na hovno! A čert Kalous moc dobře ví, proč se do místopředsedy vlády naváží tak, až z něj padají goebbelsovské perly. Lidu voličskému se to prostě postupně začne zajídat. A pan Vajíčko stojí opodál s přiblblým úsměvem.

A pak jsou na stole tvrdší data. Ono je fajn být ostentativně nad věcí, sem tam utrousit vtip, ale tak, aby bylo vidět, že „my“ to prostě uděláme… Technicistní nápad s pokladnami napojenými na internet by normálního úředníka, či „normálního“ politika ani nenapadl. Copak slibovaných deset miliard je tak zásadních, abych vytočil půlku národa? Vždyť v české kotlině nikdy nic nefunguje. Vysvětlovat, že je celkem jedno, kdy bude systém spuštěn, je v zemi děravých Blanic a v poli končících dálnic sakra mimo mísu. Těm deseti vymodleným miliardám věří už jenom Babiš. A pak možná ta jeho náměstkyně s výrazem okresní školní inspektorky. A pan Vajíčko? No stojí opodál a usmívá se!

A pak tu máme ještě tvrdší data!! Babiš slíbil uspořit ve státní správě deset miliard korun. Sobotka by nic takového nikdy neslíbil! Utahovat opasky svým voličům nejvěrnějším? Pěkná blbost! Tak zatím se Babišovi nic uspořit nepodařilo. Naopak – s blížícím se nabytím účinnosti služebního zákona nám ministerstva a státní úřady začínají personálně přetékat. Ovšem kdepak by najednou vzalo hnutí anonistů tolik vhodných kandidátů na místa sekčních šéfů, ředitelů odborů, náměstků atd.? Takže nejprve se vymetli lidé zdědění po Nečasovi a Kalouskovi. Už v této fázi se musel Babiš sakra otáčet, aby všechny pozice obsadil. A důsledky jsou velice tristní…. Mění se nejen ministři, členové dozorčích rad (v DR ČEZu mám Babišem nasazeného známého – je to ten typ, jemuž nesvěříte ani přípravu sobotního grilování!). V Praze máme Krndu a ve Varech se po úspěšném manažerovi stal ředitelem Thermalu číšník, kterého všude hnali svinským krokem. Chcete čísla? Tady jsou!! Například zamini navyšuje počet tabulkových míst o 100 úředníků, ministerstvo pro místní rozvoj až o 150, na zahraničí doposud stačili tři náměstci, dnes jich je celkem 9! Obdobně bobtnají ostatní ministerstva. A pan Vajíčko? No ten stojí opodál a nesměje se. Protože se chechtá, až se za skořápku popadá. Jenom proto, že za této situace se zásadní volební slib babišovců o úsporách ve státní správě hroutí? Proto, že heslo o řízení státu jako firmy dostává na prdel? Ba ne! Myslíte si, že na ministerstva se hrnou nějací noví anonisté? Kdepak by se asi tak vzali?! Takže se vsadím, že většina z těch stovek úředníků je spřízněna se sociálními demokraty. A tak se tahle socanská parta pijavic, díky Sobotkou prosazenému služebnímu zákonu, na příštích deset let zabetonuje ve státní správě a nikdo s tou masou už nehne. Viva Brusel!! A pan Vajíčko? No stojí opodál… atd.

Už dost? Ale to by byla škoda! Máme tu na stole poslední trumf! Copak za dva roky bude říkat Babiš? Chlubit se tím, že nic neušetřil a naopak tu jeho státofirmu je třeba dotovat jak francouzské zemědělství? Že se mu nepodařilo zavést ty jeho internetové pokladny? A i když je zavede, že výnos je zanedbatelný? A copak ještě vyvede Krnda…? A premiér se stále usmívá. No však má proč! Zkuste si sečíst čísla, kterými se před volbami bude chlubit on: horníci dřív do důchodu = 16 miliard ročně, mimořádná valorizace důchodů = 7 miliard ročně, plošné zvýšení platů státních zaměstnanců = 6,5 miliardy ročně, školkovné = 100 milionů ročně, porodné na druhé dítě = 330 milionů ročně, vyšší sleva na děti = 1,3 miliardy ročně, sociální byty pro potřebné = 4,6 miliardy ročně, nižší DPH na sunar = 100 milionů ročně, zálohové výživné = 800 milionů ročně, zrušení zdravotnických poplatků = 2,2 miliardy ročně, zvýšení plateb za státní pojištěnce = 4,6 miliardy ročně…. Hlásí se někdo, rychle, rychle, dokud se nehoní v pokladně myši!!
Ještě si myslíte, že smějící se pan Vajíčko je trapný...?


Praha, 9.4.2015

Žádné komentáře:

Okomentovat