čtvrtek 2. dubna 2015

Svaz kapitalistické mládeže nastupuje


A tenhle znáte? Pán Bůh podle nebeského auditního plánu dohlíží na přípravu studentů: „Petře, dva měsíce do zkoušek, jak to vypadá?“ „Medici už makaj! Ekonomé a právníci chlastaj…“ Po měsíci opět sv. Petr referuje: „Medici už jedou druhé kolo, ekonomové se začali učit, právníci chlastaj!“ Den před zkouškou se Pán ptá naposledy a sv. Petr odpoví: „Medici opakují, ekonomové dojíždějí skripta, právníci se začali modlit…“ „No vidíš, ovečky moje, zítra jim musíme pomoct!“

 Rezignace ministryně spravedlnosti Válkové je už dávno překryta dalšími a dalšími událostmi, a tedy zapomenuta. Kdo to byl, Válková? Připomněl mi ji nevyšší státní zástupce Zeman, když nadšeně chválil nového ministra Hezounka (nebo jak se jmenuje) za přípravu zákona o státním zastupitelství. Představte si, že z návrhu zmizely všechny Válkové doplňky stanovující mechanismy kontroly a dohledu nad státním zastupitelstvím. Hezounkem upravený návrh dokonce prý ještě více upevňuje nezávislost státních zástupců, což je kvitováno pochvalným mručením nesoucím se z dotčených kanceláří napříč republikou. Takže? Bingo? Už to muselo docvaknout i tomu nejpomalejšímu, přece!! Na všechny spekulace o příčinách odchodu Válkové tu máme jasnou odpověď. Má-li něco chobot a velké uši a vypadá to jako slon, je to prostě slon!

Nejen z Ústavy, ale i z judikatury Ústavního soudu vyplývá, že státní zastupitelství je součástí moci výkonné. Pořád mě nikdo nepřesvědčil, že by moc výkonná, v jakékoliv fázi či podobě, neměla být kontrolována! Sakra, proč se ta instituce jmenuje STÁTNÍ zastupitelství? Proč místo státních zástupců nemáme „nezávislé“ zástupce? Nechcete mi nakecat, že vrcholem státní péče o trestní či správní řízení by bylo předání agendy do rukou nevládních organizací?? Vždyť ten stát, to jsem já, ty, soused, moje děti…. A státní zastupitelství si zřizujeme proto, abychom civilizovaným způsobem prosadili své právo na potrestání zla. Ten civilizovaný způsob spočívá mimo jiné v bezvýhradném spolehnutí se na státního zástupce, že v mém zájmu dohlédne nejen na naše právo trestat zločince, ale stejně důsledně ohlídá, že jsou dodržována práva a zaručené svobody všech účastníků řízení. Tak, jako rozumím nezávislosti soudce, tak naopak zásadně odmítám, že by „můj“ státní zástupce měl jednat „nezávisle“!! Na čem? Na kom? Odpusťte si kecy o tlaku politiků – jestli si s nimi státní zástupce neumí poradit, nikdo ho na úřadě nedrží! Navíc politika se zbavit umím, ale zkuste se zbavit státního zástupce!!

Jistěže nejsem schopen posoudit ministerské schopnosti vysokoškolské učitelky Válkové. Jen mi tak nějak zkušenost říkala, že nejspíš nebude součástí těch „advokátských“ partiček z vejšky, že si těžko zajde po šichtě na panáka s Bradáčovou nebo Ivošem Ištvánem. Ovšem ministr Hezounek se ještě před jmenováním chlubil rodinnou tradicí, známostmi s akademickými právníky, a samozřejmě kontakty napříč celou právnickou obcí. Do pytle – to má být jako výhoda? Ty lavóry skvělých rumů vypitých s advokáty v Bugsy’s? Kamaráčofty z fakulty pečlivě pěstované na LinkedInu? Diář plný telefonních čísel na tzv. kontakty po celý republice?

Mám opravdu strach z téhle generace egomaniaků, co právě přichází jejich čas, takže se chytají vesel… To už nejsou protekční děti z komunistických rodin, vděční za to, že se nemusí přetvařovat, ale místo toho mohou chytit porevoluční příležitost za pačesy! Není to ani porevoluční nadšenecká generace z prvních výměnných studijních programů. Je to generace pragmatických elitářských synků, co si Husáka nepamatují, zato vyrostli v dobře udržovaných rodinných vilách a ví, že dříve nebo později se k lizu dostanou. A hlavní starost? Budování státu? Ideály?... Kdepak, hlavně ať dobře vypadám na kameru a ať nám plebs a volení blbečci, v lepším případě s medicínou, do ničeho nekecaj. Takže NEZÁVISLOST!!! A pak by to chtělo nějakou akcičku čisté ruce! Mani pulite!! Ono to pude… Ale teď další rundu Diplomática Vintage!!

Praha, 2.4.2015

Žádné komentáře:

Okomentovat