pátek 11. října 2013

Veřejné zakázky, odbornictví, euro a co k tomu dodat

    Tak včera Senát odsouhlasil vládní opatření, jímž se zvyšuje limit pro povinné zadání veřejné zakázky dle příslušného zákona. Tuším, že doposud byl tento limit nastaven na jednom mega. Leč i tato hranice připadala stádu voličskému obecnému tupému příliš nízká. Proč by si měl starosta kupovat tužku tvrdosti HB na náměstí u známého v papírnictví, když ve velkoobchodě ji dostane o 18 haléřů levněji!! Akorát si těch tužek musí koupit deset kilo. Na druhé straně stejná volební obec usilovně touží po tom, aby ve veřejných funkcích zasedli odborníci. Tedy odborníci na všechno, jakési renesanční bytosti osvíceneckého ducha. Na co ale potom potřebujeme zákon o veřejných zakázkách, když budeme mít takové odborníky??
    Zvýšení limitu na tři mega nepovažuji za tak zásadní. Pořád se jedná o limit velice nízký, nejspíše se pod něj nevejde ani rekonstrukce chodníků v kterémkoliv maloměstě. Důsledek, tedy že se i nadále bude hodnotit jen a pouze podle vysoutěžené ceny, bez ohledu na kvalitu, reference a podobná kritéria, tak nadále děsí volené reprezentanty. Nemluvě o zásazích různých složek čacké policie, co pomáhá a chrání, a prokurátorů "nového" střihu s přísným šilhavým pohledem odkudsi z Holomóca, co jsou schopni zabásnout starostu jen proto, že dle jejich názoru předražil zakázku (co na tom, že ta levnější, vítězná, byla od firmy no name o dvou zaměstnancích a jedné služební oktávce). Možná by bylo nejjednodušší, abychom přehodnotili tři nohy demokratického systému, a o veřejných zakázkách rozhodovali rovnou prokurátoři.
A ještě jednu informaci jsem zachytil v tomto předvolebním čase. Velice mne zaujal výsledek jakéhosi průzkumu, podle nějž si 75 % občanů nepřeje zavedení eura!! Jak je potom možné, že volební průzkumy dávají tak zdrcující většinu socialistickým eurofederalistům, co chtějí zavést euro již zítra, bruselským rudozeleným, co chtějí mimo eura také zákaz vstupu do pohraničních hor a zákaz pojídání přeštického prasete či říšským Evropanům habsburského střihu?
   No možné to je.....
Praha 11.10.2013

Žádné komentáře:

Okomentovat