středa 9. října 2013

Ideologie odborníků

Motto:
"Smyslem politiky není vybírat odborně to nejlepší, protože nikdo neví, co to je, nýbrž starat se o svobodu lidí, aby sami v milionech praktických pokusů mohli to nejlepší hledat"
Karel Steigerwald
    Konečně někdo jasně a pregnantně vystihl to, co se mi v mnohem komplikovanější podobě honí hlavou. Zatímco v minulých volbách bylo "nezapomenutelným" heslem "Skoncujeme s dinosaury" a boj proti korupci, letos se stalo cílem většinové společnosti vymést politiky a na jejich místa dosadit jakési odborníky. Je to opět a znovu se opakující intelektuální nedomrlost a absence kritického myšlení napříč českou společností - proto s obdobným názorem, tedy že českou politiku zachrání odborníci, se lze setkat u lopat ve čtvrté cenové skupině, u majitelů fabrik, ale i mezi intelektuální "elitou" pražské kavárny. Ta touha svěřit svůj život do rukou odborníka, který škrtem pera rozhodne o našem obecném blahu, je pro mne zcela, zcela nepochopitelná. Jak tupé většinové společnosti vysvětlit, že každé rozhodnutí parlamentu, vlády, ministerstva je v prvé řadě rozhodnutím politickým, vzniklým diskusí o prvotních návrzích, jejichž výsledkem je vždy nějaký politický kompromis - pokud ovšem nebudeme odbornická rozhodnutí přijímat zcela slepě a bez jakékoliv pochyby. Tedy nějak tak, jak přijímali chlapi z chemičky rozhodnutí soudruha Pláteníka z okresu na severu... Pak ať rozhoduje o všem rovnou prezident Becherovka, protože ten aspoň zcela zastiňuje své patolízaly Žáky, Mynáře, Rusnoky a podobné politické prostituty.
    A ještě jedna opakovaná lež mě vytáčí - ty kecy o přežilosti pravolevého rozdělení politického spektra. Kdysi mě stejně vytáčelo hraní si na středové strany. Co to, probůh, je - středová strana. A tak když dnes slyším, že někdo není ani pravičák, ani levičák, představuji si levou a pravou půlku zadele - protože mezi je jen ta pověstná díra. Na jedné straně je to knížepán, který nedávno prohlásil, že TOP 09 se záměrně nevymezuje pravolevě... Bože, vždyť Karel je typický příklad venkovského konzervativce lidoveckého, až rakouského střihu - konzervativní katolík, vyznavač říšského výkladu evropské integrace, bodrý lidový šlechtic, lesník, obyvatel zámečku u nás na Berounce... Vzpomínám si, jak mě rozesmál obrovitý transparent "Volím Karla" na domě mého kamaráda v mém rodném městě. Ve stejném dni jsem si přečetl článek místní hvězdy STAN adorující téhož Karla. Přitom ale tahle dvojka se nemůže ani vystát, a není divu - můj kamarád Martin je typický městský liberál, přemýšlivý idealista. Ta druhá osoba je nafrněný levičácký pragmatik, který shodou okolností zabloudil do TOP09/STAN - protože to tak nějak patřilo k jeho úporně budovanému profilu... Hlavně ale, že oba masturbovali nad pankáčem Karlem.
    Druhým příkladem jsou jinak celkem sympatičtí dredaři Piráti. Protože se stále snažím udržovat si jakýs takýs přehled o politické scéně, tak jsem tuto zajímavou partaj nemohl vynechat (zajímavou stranou jsou Piráti na rozdíl od různých podnikatelských záměrů požíračů evropských dotací a zachránců světa vlastním rozhodnutím - přiznávám, že ty zcela vynechávám, obávám se však, že jednou si mě oni stejně najdou...). A tak když jsem slyšel vrchního dredaře mluvit v TV, zase jsem se musel smát. Na jedné straně zcela liberální, až kradácký přístup k datům na světové síti či sympatické a vyargumentované cílevědomé úsilí o legalizaci stimulantů a jejich léčivých derivátů, na druhé straně drsná regulace soukromého podnikání, vykazování majetku, zpřísnění veřejných zakázek (které dusí právě ty investice, které by mohly být hybatelem růstu) a podobné zhovadilosti. Ano, taková strana o sobě opravdu nemůže říct, jestli je napravo, či nalevo politického spektra. Ona je totiž právě jen v té díře...
Na závěr by mělo přijít nějaké Burmovo ponaučení :-). Tak třeba vzkaz všem těm mladým rozhořčeným a užitečným idiotům: Svoboda a Kapitalismus jsou dvě strany téže mince! Jedno bez druhého prostě nefunguje. Stejně tak nemůžou fungovat ta stupidní hesla typu "Volnost, Rovnost, Bratrství". Volnost, čili Svoboda se prostě nesnáší s Rovností. A naopak. Jako voda a oheň!!
Praha, 9.10.2013

Žádné komentáře:

Okomentovat